מחקר חושף: לגליזציה תכניס לישראל 2.5 מיליארד ש”ח בשנה

השוואת חוקי הקנאביס בישראל לחוקי האלכוהול היתה מכניסה לקופת המדינה 2.49 מיליארד ש”ח בשנה לפחות, כך ממחקר הלגליזציה החדש של מכון ירושלים לחקר שווקים. החוקרים: “מדיניות זו תתרום לחברה, המלצתנו – לגליזציה מלאה”.

בשנת 2013 פנה לראשונה מגזין קנאביס למכון המחקר המוערך ‘מכון ירושלים לחקר שווקים‘, כדי לנסות להבין כמה כסף מפסידה ישראל מהמשך רדיפת צרכני הקנאביס וכמה היא מפסידה מאובדן מיסים.

האכיפה המשטרתית באותם ימים היתה נוקשה בהרבה מהיום והממצאים הראו כי המדינה מפסידה כ-700 מיליון שקל בשנה על אכיפה לצד הפסד של 950 מיליון ש”ח נוספים בשנה – ובסך הכל 1.65 מיליארד ש”ח בשנה.

כמה שווה לגליזציה בישראל

בתום שנת 2017 שהיתה רצופת פריצות דרך וממצאים חדשים בתחום הקנאביס בישראל, כולל הקלה באכיפה מצד הרשויות והתרחבות המסחר, אנו מפרסמים כעת לראשונה בשיתוף עם “ידיעות אחרונות”, את ממצאי המחקר החדש שערך מכון ירושלים לכבוד 2018.

מנהל המחקר החדש, יוסף תגר, וצוותו, מצאו כי ישראל מפסידה למעשה 2.49 מיליארד ש”ח בשנה, מדי שנה, מאי-הסדרה של שוק הקנאביס באופן דומה לאלכוהול.

סכום עצום זה, המהווה עלייה של 50% משנת 2013, מורכב מ-2.3 מיליארד ש”ח בשנה שהמדינה היתה יכולה להרוויח ממיסוי השוק יחד עם 190.8 מיליון ש”ח נוספים בשנה מחסכון באכיפה.

כמה שווה לגליזציה 2018
לגליזציה בישראל תכניס לפחות 2.49 מיליארד שקל בשנה לקופת המדינה

התוצאות המעודכנות מבוססות על המחזור אותו מגלגל שוק הקנאביס הלא חוקי שמוערך על פי המחקר ב-6.09 מיליארד ש”ח בשנה וכן על פירוט חדש של אכיפת עבירות קנאביס בישראל שהופק במשטרה לבקשת מגזין ‘קנאביס’ ומצא כאמור ירידה באכיפה.

בנוסף התבססו הממצאים על עלייה חדה באחוזי השימוש בקנאביס, שעלו מכ-9% בלבד בשנת 2009 (הנתון עליו התבסס המחקר הקודם) עד ל-27% בשנת 2017, על פי סקר של הרשות למלחמה בסמים.

“לגליזציה תתרום רבות לכלכלה ולחברה”

החוקרים קובעים עוד כי לגליזציה לא תוביל להשלכות שליליות וכן תתרום להאצת שוק העבודה, אפשרויות תעסוקה חדשות, פיתוח חקלאות, מחקר, רפואה, מסחר, בילוי ותיירות, לצד פגיעה בשוק השחור ובארגונים לא חוקיים העוסקים בהברחה וסחר של קנאביס בישראל.

“אנו מעריכים כי ללגליזציה של שוק הקנאביס לא תהיינה השלכות חברתיות שליליות בדמות עליה בפשע, שימוש מוגבר בבני נוער ותאונות דרכים, זאת בעקבות נתונים העולים ממדינות ארה”ב אשר ביצעו מהלך זה, וממחקרים הבוחנים את הקשר ההפוך בין שימוש באלכוהול ובקנאביס,” נכתב.

“המלצתנו, הנגזרת מן היתרונות הכלכליים הגדולים, מניתוח ההשפעות החברתיות על מדינות ארה”ב ומדעת הקהל בישראל – היא לבצע לגליזציה מלאה של קנאביס,” סיכמו החוקרים. “אימוץ מדיניות זו יתרום רבות לאזרחי המדינה, לכלכלת המדינה ולחברה הישראלית.”

כמה קנאביס צורך ישראלי ביום?

במחקר מפורטות התמורות שעברו בשנים האחרונות מדינות רבות בארה”ב, כולל 9 שכבר אישרו לגליזציה מלאה ועשרות שאישרו אי הפללה או שוק קנאביס רפואי ליברלי, כמו גם תוצאות סקרים שמראים שיא של כל הזמנים בתמיכה בלגליזציה בקרב האמריקאים.

החוקרים העריכו כי 1,172,203 מיליון צרכני קנאביס בישראל צורכים בממוצע 52 גרם בשנה בממוצע (גרם בשבוע) – הערכה שמרנית ביותר שהיא מחצית מההערכה המקובלת במחקרים: 94 עד 116 גרם קנאביס בשנה (רבע עד שליש גרם ביום).

לפיכך נבעה ההערכה כי בישראל נצרכים מדי שנה 60.95 טונות של קנאביס, שנמכרים בממוצע ב-100 ש”ח לגרם – מה שמוביל לשווי מוערך של שוק הקנאביס הלא חוקי בישראל ב-6.09 מיליארד ש”ח בשנה – עליו לא משולם מס בכלל.

58.6 ש”ח לגרם קנאביס לאחר הלגליזציה

במחקר נקבע עוד כי עלות ייצור של גרם קנאביס בשוק קנאביס חוקי לאחר לגליזציה תהיה 7.8 ש”ח לגרם. עלויות ההפצה והתחבורה תהיינה 0.31 ש”ח לגרם. בתוספת רווח לחוליות הייצור וההפצה ההערכה כי מחיר גרם קנאביס יהיה 13.6 ש”ח לפני מס.

בהתחשב בכך שלגליזציה פירושה הסדרת שוק מפוקח של קנאביס בדומה לשוק האלכוהול, חישוב המס במחקר התבסס על חישוב המס שמוטל על אלכוהול. מס קנייה של 270% מהמחיר הסיטונאי ומע”מ בגובה 17% – מובילים למחיר לצרכן עתידי של 58.6 ש”ח לגרם קנאביס.

כלומר, על כל גרם קנאביס שיימכר במחיר 58.6 ש”ח, יעברו 30.5 ש”ח לקופת המדינה. מכירה של 75.73 טון במחיר ממוצע של 58.6 ש”ח לגרם יניבו מחזור של 4.43 מיליארד ש”ח. מתוך זה ייכנסו לקופת המדינה הכנסות ממס קנייה וממע”מ בסכום של לפחות 2.3 מיליארד ש”ח מדי שנה.

שוק הקנאביס היום ולאחר לגליזציה
שוק הקנאביס היום – ולאחר לגליזציה (מקור: מחקר מכון ירושלים)

חסכון של מיליונים בהוצאות אכיפה

מבחינת חיסכון באכיפה חישבו החוקרים כי הוצאות המשטרה מגיעות לכדי למעלה מ-111 מיליון ש”ח מדי שנה על ‘עבריינות קנאביס’, זאת לפי נתון של 3,660 תיקים שנפתחו בשנת 2015 בגין עבירות שימוש בקנאביס.

על זה מתווספות הוצאות משפטיות המוערכות בלמעלה מ-22 מיליון ש”ח בשנה על ‘משפטי קנאביס’, זאת לפי נתון של 1,896 כתבי אישום שהוגשו כנגד עבירות קנאביס בשנת 2015.

בתוספת הוצאות בתי הסוהר העומדים על פי החישוב על 57.8 מיליון ש”ח שמתבזבזים מדי שנה על ‘אסירי קנאביס’, ישראל תוכל לחסוך בסיכומו של דבר כ-190.8 מיליון ש”ח נוספים בשנה, ובסך סך הכל כאמור 2.49 מיליארד ש”ח בשנה.

המחקר במלואו:

כזכור בתחילת החודש פרסמנו את תוצאות סקר לגליזציה 2018 שערך מגזין ‘קנאביס’ עם מכון ‘שריד’, בו נמצא כי 57% מהישראלים תומכים בהסדרת שוק הקנאביס בדומה לשוק האלכוהול.

הכתבה בידיעות אחרונות
הכתבה בידיעות אחרונות / אמיר שואן

המשך קריאה
Back to top button
x
Close

אופס!

אנא בטלו את חוסם הפרסומות כדי לצפות בתוכן באתר